Bewoners


De beoogde bewoners van Gouda Up Wonen hebben een lichte verstandelijke beperking en zijn bij instroom tussen de 18 en de 35 jaar. Ze zijn redelijk zelfstandig door opvoeding en opleiding, hebben werk en andere activiteiten buitenshuis, een eigen sociaal netwerk en vinden het leuk om begeleid zelfstandig te (leren) wonen.

Het wonen is erop gericht verdere persoonlijke ontwikkeling te bevorderen, zelfstandigheid te vergroten en tegelijk een warme, veilige, plezierige omgeving te bieden waarin de jongen mensen met elkaar een woongroep vormen.

Voor veel mensen met een verstandelijke beperking is het lastig om sociale contacten te onderhouden, en is het fijn wanneer zij in een soort woongemeenschap met elkaar wonen en – indien gewenst - gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen. Daarnaast heeft ieder ook zijn of haar eigen appartement, waarin zij zich terug kunnen trekken en bijvoorbeeld zelf hun visite kunnen ontvangen.

Iedere bewoner gaat beschikken over een eigen appartement met woon- en aparte slaapkamer, eigen doucheruimte inclusief sanitair en keukenblok. Er is 1 gezamenlijke woon- /eetkamer met keuken, waar de mogelijkheid is om gezamenlijk te koken, eten, t.v. kijken of andere activiteiten samen te ondernemen. Het huis wat we op het oog hebben heeft een gezamenlijke buitenruimte op de begane grond (tuin).

De bewoners staan midden in de maatschappij, en willen daarom graag dichtbij het centrum van Gouda wonen. Ze moeten het goed met elkaar kunnen vinden. Het is belangrijk dat de ontwikkeling van de individuele zelfstandigheid van iedere bewoner wordt bevorderd, en dat tegelijk de onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners wordt gestimuleerd. De bewoners beschikken bij voorkeur over een persoonsgebonden budget (PGB) ter financiering van de individuele -en gezamenlijke begeleiding.