Start bouw 'Zilverreiger' en 'Goudplevier' in Gouda Oost

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 11:08

Persbericht 18-10-2022

Onder een warm najaarszonnetje was er feest aan de Bernadottelaan 3 in Gouda Oost. Toekomstige bewoners en belangstellenden waren aanwezig om de start van de bouw te vieren. Het project bestaat in totaal uit 61 appartementen in de sociale huur. Op de locatie van de voormalige Oostvogel komen 31 appartementen waarvan 10 inclusief gezamenlijk woonkamer en een tuin bestemd voor een kleinschalige woongroep.

Initiatiefnemers Gouda Up Wonen
Het was best spannend voor Bart, Tanja, Coen, Joost, Eveline, Nina, Anastasia, Josse en hun familie. Over ongeveer een jaar krijgen ze de sleutel van hun nieuwe woning. Deze jongeren hebben behoefte aan zorg en begeleiding. Initiatiefneemster Yvonne Kamperman verwoordt het als volgt: “Bijna vijf jaar geleden besloten Han en ik tot een doorstart van het ouderinitiatief. We durfden toen alleen maar hopen dat er ooit een eerste paal zou komen. En nu komt hier een plek voor negen jonge mensen met
een verstandelijke beperking om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Inmiddels is het aantal bewoners bijna compleet, is de groepsvorming gaande en zijn de ouders al erg actief in diverse werkgroepen”.

Samenwerking en draagvlak

Dat het een project is dat op veel draagvlak kan rekenen, was te merken aan de grote belangstelling. Vanuit het bestuur van Stichting Gouda Up nam Frans van der Storm deel aan een kort interview. “We zijn heel blij dat we als bestuur en  ouders de ruimte kregen om ideeën in te brengen. Wij zijn er echt van overtuigd dat we een heel mooi resultaat neerzetten”. Jan Blom van de HRHM benadrukte: “In een project als dit zie ik een afspiegeling van de maatschappij. Iedereen moet mee kunnen doen en dan is het van belang balans te krijgen tussen divers woningaanbod en doelgroepen”. Wim Blom van het wijkteam zoekt het voornamelijk in de verbinding tussen bewoners van de wijk. Hij ging ver terug in de tijd waar de basis is gelegd voor de transitie van Gouda Oost. “Dat krijg je alleen voor elkaar als er een goede samenwerking is tussen bewoners, de gemeente en de corporatie”. Ook wethouder Rogier Tetteroo, vergezeld door de kinderwethouders Romi Seppenwolde (Jeugd en welzijn) en Timo van Gastel (wonen en sociale zaken), is blij met dit initiatief. “Als we aan ieder project een meerwaarde kunnen toevoegen met als resultaat een gemengde wijk, dan maakt het de moeite waard”. Met een drievoudige felicitatie wensten ze de bouwers veel succes toe.

Een project met een gouden en zilveren randje

Het was de eer aan Merlien Welzijn, directeur-bestuurder van Woonpartners om de namen van de gebouwen te onthullen. “Zo midden in het groen en de natuur, en toch dichtbij het centrum moet het wel goed wonen zijn. De naam van ‘Zilverreiger’ voor het gebouw met de grijze stenen en ‘Goudplevier’ voor het gebouw met de roodachtige steen is dan ook passend” Maar het gouden randje zit toch echt in de liefde die de ouders voor hun kinderen hebben. Zij zetten zich in om van een droom een echte woonplek te maken”. 

Herman Steenbergen van Van Wijnen, mocht al eens eerder aan een bijzonder project meewerken. “Een paar jaar geleden hebben we samen met Woonpartners en een ouderinitiatief een soortgelijk gebouw in Moordrecht mogen bouwen. Ons credo is dan ook ‘Samen bouwen aan ruimte en een beter leven’’. 

Houten paal

Vervolgens mochten alle jongeren en sprekers hun naam op een houten paal schrijven die met een paar forse klappen in de tuin werd geslagen. Deze paal krijgt ook na de bouw een plek in de tuin. De jongeren kunnen niet wachten tot ze weer de volgende mijlpaal mogen vieren namelijk het hoogste punt. Dan start ook de verhuur van de andere 51 appartementen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of meer foto’s in HR kunt u contact nemen met C. Oosters 06-532 65 175 of via communicatie@woonpartners-mh.nl   Foto's door Frank Penders en Gouda Up
De volledige speech van Yvonne Kamperman is te lezen in de bijlage.

Toespraak Yvonne Kamperman

“Het is feest vandaag!

We vieren het slaan van de eerste paal van ons gebouw.

 

Bijna vijf jaar geleden besloten Han en ik tot een doorstart van het ouderinitiatief. We durfden toen alleen maar hopen dat er ooit een eerste paal zou komen. De gouden tip kwam om met een extern bestuur te gaan werken. En zie, na korte tijd vonden deze kanjers: Dirk Schravendeel, Frans van der Storm en Fedor Klinkenberg, elkaar.

 

Eind 2018 was de Stichting Gouda Up Wonen een feit. We vonden bij Woonpartners Midden-Holland veel enthousiasme om mee te denken over de mogelijkheden en eind 2020 kwam het tot een heuse samenwerkingsovereenkomst.

 

En nu komt hier een plek voor negen jonge mensen met een verstandelijke beperking om zo zelfstandig mogelijk te wonen. Inmiddels is het aantal bewoners bijna compleet, is de groepsvorming gaande en zijn de ouders al erg actief in diverse werkgroepen. Er moet nog heel veel gebeuren voor de echte opening maar ik heb er het volste vertrouwen in dat ook met de hulp van u allen er over ongeveer een jaar een prachtige woonlocatie geopend gaat worden”. 

Reactie plaatsen

Reacties

Truus Baarslag
2 jaar geleden

Wat geweldig, dat na vele jaren overleg, er eindelijk gebouwd wordt. Hulde aan alle initiatiefnemers!

Erik Rietveld
2 jaar geleden

Wat een geweldig goed nieuws, mooie mijlpaal en geweldig dat het initiatief zo veelbelovend uitpakt!
Erg verdrietig dat Han dit niet kon meemaken. In gedachten was hij er natuurlijk wel bij!!! Succes en op naar de volgende mijlpaal!!